Tidigare var detta Mälardalens varmblodsklubbs officiella hemsida. De finns numera på malardalen.swb.org.

Den varmblodiga hästen

Vad definierar en varmblodig häst? Har det att göra med varifrån den härstammar? Är det en raskategori? Nej, en varmblodshäst är den sorts häst som avlats fram för att passa för ridning och körning. Denna avel har framför allt ägt rum i Europa och gjorts på lättare hästraser såsom arabiska eller engelska fullblodshästar. I jämförelse kan man ta kallblodshästen som avlades fram för att passa för tyngre arbete i t ex jordbruk. Där syns hästraser som ardenner och shirehäst.

Halvblod och fullblod

Varmblodshästarna delas in i två olika kategorier: halvblod och fullblod. Fullblodskategorin utgörs av de lättaste och smäckraste hästarna med det vackra arabiska fullblodet som ursprungsras. Det finns idag mängder av olika varmblodsraser världen över. De är mångsidiga hästar som kan användas till allt från ridning till körning, trav, galopp och boskapsskötsel.

Den avgjort största aveln av varmblodshästar sker i Europa och så har det varit ganska länge. Varje land har sina egna raser av varmblod och i vissa länder finns flera. I Tyskland finns inte mindre än tio olika raser av varmblodshästar med holsteinare och hannoveranare som två exempel. Vår egen varmblodshäst heter kort och gott svenskt varmblod.

Även varmblod kan frysa och särskilt viktigt är det att hålla koll på temperaturer på hästarna under kalla höstmånader och efter ritt eller arbete. Med ett bra hästtäcke kan du skydda din häst mot att bli hastigt nedkyld och hjälper den att hålla sig frisk.

Säkerheten först

När du rider är säkerheten alltid högsta prioritet. En viktig del av ridutrustningen är säkerhetsvästen. Denna speciella väst är konstruerad för att skydda din överkropp och ryggrad i händelse av en olycka eller fall från hästen. Med rätt säkerhetsväst kan du njuta av din ridupplevelse med extra förtroende och trygghet, oavsett om du är en erfaren ryttare eller nybörjare. Välj en säkerhetsväst som är bekväm och passar bra för optimalt skydd under dina ridturer.

Se till att håll dig själv frisk också

Som ryttare eller hästskötare är det viktigt att hålla sig i trim. Bra fysik, ett hälsosamt leverna och fotvård kommer att göra ditt liv mycket behagligare. Skulle du få problem med fötterna så finns det lösningar. Hjälpmedel mot hälsporre och andra fotproblem finns på Footio.se där du också kan läsa mer om olika saker som kan påverka dina fötter och hur du behandlar det. 

Vår svenska varmblodshäst

Det svenska varmblodet utvecklades på 1950-talet ur lanthästen för att passa för militärt bruk och har i internationella tävlingssammanhang alltid gjort bra ifrån sig. Det är en mångsidig och stark häst som passar för det mesta. Faktum är att det svenska varmblodet tillhör världens bästa i tävlingsgrenar som dressyr, hoppning, fälttävlan och körning.

Såhär står det i avelsplanen för det svenska varmblodet:

"En varmblodshäst som är byggd för att naturligt bära sig i rätt form under ryttare och ha lätt för att utföra det arbete vi begär av den. Den ska vara lätt, högställd och långlinjerad, ha ett vackert uttrycksfullt huvud ha en väl ansatt hals, välutvecklad manke, liggande bog och något sluttande kors, en stark rygg med bra sadelläge samt nöjaktigt korrekta extremiteter med hovar av god kvalitet. Önskvärd storlek på hingstar 164–170 cm och på ston 162–168 cm."